Hur du kan organisera ditt hem på bara 1 timme och 10 minuter

Att organisera sitt hem kan kännas som en överväldigande uppgift, men det behöver inte vara det. Med lite planering och några enkla steg kan du förvandla din bostad till en ren och välorganiserad tillflyktsort på bara 1 timme och 10 minuter. I den här artikeln kommer vi att gå genom en steg-för-steg-process som hjälper dig att snabbt och effektivt få ordning på ditt hem. Kom ihåg att organisation inte handlar om perfektion; det är om att hitta system som fungerar för dig och ditt liv.

Steg 1: Förbered dig för framgång

För att organisera ditt hem effektivt, börja med att samla alla de rengöringsprodukter och organisatoriska verktyg som du behöver. Detta kan inkludera soppåsar, lådor, och märkpenna. Se till att ha en timer till hands för att följa ditt en-timmes-schema noggrant. Att ha allt du behöver inom räckhåll kommer att spara tid och hålla dig fokuserad.

Steg 2: Kläder och garderob

Börja med de områden där kläder samlas. Använd en ”behålla, donera, kasta bort”-strategi för att sortera genom dina kläder snabbt. Försök inte på varje plagg; lita på din första instinkt. Om du inte har använt ett plagg de senaste 12 månaderna är det troligtvis dags att säga adjö. Efter att ha sorterat kläder, vik och organisera de återstående plaggen i din garderob. Denna steg bör inte ta mer än 15 minuter.

Steg 3: Köket

Köket är ofta hemmets hjärta och kan bli rörigt snabbt. Töm diskhon och fyll i diskmaskinen eller diskhandfatet med disk (om du har en diskmaskin, använd snabbprogrammet för att spara tid). Medan disken blir ren, torka av bänkar och ytor. Gå snabbt genom kylskåpet och ta bort uppenbar mat som har gått ut. Rensa bort alla papper eller saker som inte hör hemma i köket. Dedikera inte mer än 15 minuter till köket.

Steg 4: Vardagsrummet

I vardagsrummet, börja med att plocka upp och sortera saker som inte hör hemma. Använd korgar eller lådor för att temporärt organisera saker som ska till andra områden av hemmet. Fluffa kuddar och räta till filtar. En snabb dammsugning eller svepning av golvet kan göra stor skillnad. Denna del av processen bör också hålla sig till en 15-minuters tidsram.

Steg 5: Badrum

Ett rent badrum är viktigt för både hygien och komfort. Börja med att plocka upp alla toalettartiklar som ligger framme och sätt dem i skåp eller lådor. Rengör speglar, handfat och toalett, och avsluta genom att svepa eller moppa golvet. Om du har extra tid, titta snabbt igenom medicinskåpet och röj bort gamla eller oanvända produkter. För badrummet, sikta på att inte spendera mer än 10 minuter.

Steg 6: Sovrummet

Sovrummet bör vara en plats för vila och återhämtning. Börja med att göra sängen eftersom detta enskilt handlande kan förändra rummets hela känsla. Plocka upp kläder och andra föremål från golvet och ställ tillbaka dem på deras rätta plats. En snabb dammtorkning och dammsugning gör mycket för atmosfären. Denna del av din städning och organisering bör ta ca 15 minuter.

Steg 7: Skräp och papper

Papper och skräp kan lätt ackumuleras i hemmet och skapa ett oorganiserat intryck. Ta en snabb omgång i hemmets alla rum och samla ihop papper, skräp och andra objekt som inte längre behövs. Sortera genom papper och avgör vad som bör sparas, kastas eller arkiveras. Var strikt med dig själv om vad som verkligen behöver behållas. Denna process bör bara ta cirka 10 minuter.

Steg 8: De sista 10 minuterna

Använd de sista tio minuterna för att gå igenom ditt hem en gång till och placera alla saker som är utanför deras vanliga plats tillbaka där de hör hemma. Ställ tillbaka korgar och lådor där du förvarar dem och se över dina nyorganiserade utrymmen. Justera något om det behövs och ta ett djupt andetag – du har precis organiserat ditt hem på rekordtid.

Avtalning och framtida organisation

Efter den intensiva rengöringen och organiseringen, ta en stund för att reflektera över hur du har ordnat ditt hem. Fundera över vilka förändringar som gjorde störst skillnad och överväg hur du kan bibehålla ordningen i framtiden. Kanske kan du införa en daglig 10-minuters uppstädning för att förhindra att saker samlas upp eller bestämma dig för att göra en genomgång varje vecka. Kom ihåg att ett organiserat hem skapar ett lugnare sinne och en mer avkopplande miljö.

Lämna en kommentar